Jeuk of voedselallergie

Ken het verschil

 

Jeuk, je wordt er gek van!

Heb je te maken met een voedselallergie of met voedsel-overgevoeligheid en waar ligt het verschil?

Voedselallergie is een grote reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen in het voer ook wel componenten. Dit noemen we ook wel allergenen. De honden en katten of dieren in het algemeen die hier overgevoelig voor zijn die kunnen last krijgen van verschillende vervelende klachten:

  • Huidklachten (jeuk en ontstekingen)
  • Darm en maag klachten (diarree, winden laten of braken)

Wanneer honden huidklachten ontwikkelen door een voedselallergie, krijgen de dieren jeuk en deze jeuk kan je schalen van 1 - 10 matig tot heftig. Door te krabben te bijten of te likken wordt dit steeds erger en kunnen er zelfs nog grote ontstekingen bij komen.

Met behulp van een speciaal dieet ofwel een eliminatie dieet kan men vast stellen of er sprake is van een voedsel allergie bij de hond of niet. Als er sprake is van een voedsel allergie dan moet de hond zijn leven lang op een speciaal onderhoud voer blijven.

Maar wanneer spreek je nu van een voedsel intolerantie of een allergie en wat is het verschil hier tussen?

Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt om dat in de praktijk deze 2 typen dezelfde klachten kunnen veroorzaken. Voedsel overgevoeligheid wordt vaak als alles omvattende term gebruikt dus zowel allergische reacties als niet allergische reactie. In de meeste gevallen zal het gaan om een allergische reactie maar dat is niet echt te bewijzen.

In het kort kan je stellen wanneer er sprake is over een afwijkende reactie op voer dat we kunnen spreken over immunologische reactie = voedselallergie.
Niet-immunologische reactie = voedsel intolerantie.

Wanneer het immuunsysteem heftig reageert op bepaalde bestand delen in het voer dan noemen we deze stoffen allergenen. Meestal gaat het dan over de basis bestanddelen in de reguliere hondenvoedingen. Bij de dieren die hier gevoelig voor zijn reageren op de stoffen die vrij komen en deze veroorzaken dan de huid of darmklachten.

Wanneer we spreken over jeuk dan zien we die klachten meestal terug komen op de poten oksel, liezen en rond de anus, de romp en de oren en als je dit zo leest dan kan de jeuk overal op het lichaam voorkomen.

Klachten over jeuk kunnen op elke leeftijd ontstaan en meestal beginnen de problemen al op jonge leeftijd. Helaas groeit een hond niet over zijn klachten heen.

Maar hoe kan je nu weten wanneer een hond een allergie heeft?

  • Bloedonderzoek bij voedsel allergie is niet betrouwbaar, de exacte mechanisme van een voedsel allergie is nog niet bekend test diëten zijn dus meest betrouwbaar
  • Eliminatie dieet kan uitsluitsel geven of er sprake is van een voedsel allergie; je kan de voeding zelf gaan bereiden maar je kan ook gaan zoeken naar een afwijkende eiwit bron bijvoorbeeld QiZen deze is bereidt met het eiwitmeel van insect. Ook kan je kiezen voor een hydrolysaat voer. Hierbij is het eiwit zo klein gemaakt dat deze voor de hond niet meer herkenbaar is.

Kunnen we zeggen dat vers vlees de oplossing is voor al onze problemen.

Veel hondeneigenaren zien een grote verbetering op huid en vacht wanneer ze besluiten over te gaan op vers vlees. Dit kan zijn omdat ze dan een afwijkende eiwit bron pakken maar het kan natuurlijk ook zijn omdat vers vlees beter aansluit bij de behoefte van de hond.

Wanneer men wil overschakelen naar vers vlees zijn er veel mogelijkheden. Je kan kiezen voor Barf of kvv maar in alle situatie is het raadzaam je hier in te verdiepen want het is niet altijd gezegd dat vers vlees goed is voor de hond. Er zijn ook honden die niet gunstig reageren en er niet op verbeteren. Het kan zijn dat het verse vlees besmet is met ziekte verwekkers en zolang de hond gezond is zal hier niet zo veel problemen mee zijn maar wanneer we te maken hebben met een verzwakte hond kunnen er wel risico’s zijn. Ook kan het zijn dat de verhouding met betrekking tot de aanwezige voeding stoffen niet juist zijn of on voldoende vermalen. Vooral voor kleine honden kan het grote problemen geven wanneer de botten niet goed vermalen zijn.

Wanneer je vragen heb omtrent dit onderwerp kun je altijd contact opnemen met de vraagbaak van QiZen en samen kunnen we naar oplossingen zoeken.