Overgewicht

bij honden en katten

Overgewicht bij honden

Obesitas is een veel voorkomende ziekte bij onze honden. Het zijn zo gezegd slachtoffers van de welvaart en lijden dus ook aan welzijn ziektes.
Tijd om het tij te keren en daar een kritisch naar te kijken. Ongeveer 45% van alle honden die een bezoek brengen aan de dierenarts lijden aan overgewicht. Dit is toch een zorgelijke toestand.

De levensstijl van onze honden en katten veranderd

Vroeger diende de hond op de boerderij voor het bewaken van het erf maar ging de hond ook regelmatig mee op de jacht of het hoeden van de schapen. De kat was voor een doel aan genomen en dat was het vangen van muizen, ratten en andere ongenode gasten. Tegenwoordig zien we dat honden veel gecastreerd worden en dat ze een vrij ontspannen leven leiden. Maar een klein aantal van alle honden doet regelmatig aan sport of wordt mee genomen op wandelingen. De bak met eten staat binnen pootbereik en is zo nodig de hele dag gevuld met eten. Eten wat rijk is aan proteïnen en vetten.

Verwende honden en katten

Naast het zijn van hond, wordt onze hond ook vaak gezien als volwaardig gezinslid dit brengt met zich mee dat we de onze hond en kat graag willen verwennen met lekker eten in de vorm van snoep of volwaardige voeding. Een veel gehoord excuus is dan ook, áls ik aan het einde van de dag een borreltje inschenk met iets lekkers erbij dan zit mijn hond of kat ook al klaar om iets lekkers in ontvangst te nemen. Dit levert natuurlijk niet zoveel problemen als alles met mate gebeurd maar vaak worden er veel en vette tussendoortjes gegeven. De dierenarts kan natuurlijk overgewicht behandelen maar ik denk dat ze toch liever honden zien die op gewicht blijven of zijn. Ook al zijn de dieren behandelt voor overgewicht dan nog blijven ze gevoelig voor dik worden.

Wat zijn de gevolgen van dik worden?

Overgewicht, vetzucht of obesitas bij onze huisdieren kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Als de hond of kat te dik is, is de kans op:

  • Verhoogde hart- en vaat ziekten
  • Overbelasting op de gewrichten hierdoor kunnen problemen ontstaan
  • Kans op kanker is aanwezig
  • Groot risico om het ontstaan van suikerziekte
  • Wonden herstellen langzaam en verhogen dan weer de kans op ontstekingen
  • Dieren worden eerder ziek maar herstellen ook trager van infecties en ziekten
  • Risico bij operatie
  • Oververhitting
  • Vachtproblemen, omdat een kat niet overal bij kan

Obesitas brengt niet alleen lichamelijke ongemakken maar ook staat het welzijn op het spel en dat kan nadelige gevolgen hebben. De honden kunnen niet makkelijk bewegen en zodoende ook niet gemakkelijk spelen met soortgenoten. Naast de beperkte beweging wordt het dier ook lui en kan erg humeurig worden.

Hoe kan je dikte voorkomen?

Je kan op een aantal zaken letten. Let er op dat onze honden en katten tijdens de groei niet over voert worden. Als je pup of kitten op jonge leeftijd te veel te eten krijgt kan deze op latere leeftijd ook meer aanleg hebben om dik te worden en het zal dan ook moeilijk worden ons huisdier op latere leeftijd op gewicht te houden. Ook zijn de slechte voedingsgewoonten op latere leeftijd moeilijk af te leren. Net als bij het consultatie bureau kan het wijs zijn een groeicurve bij te houden van je pup of kitten. Er staat natuurlijk een richtlijn op de verpakking met voedingseenheden maar soms is dit voor pup of kitten toch nog te veel of we vinden zelf dat deze te weinig is en daardoor meer geven. Maandelijks het gewicht bij houden is handig om na te gaan of uw pup te traag, te snel of stagneert in groei. Bij snelle groei kan het zijn dat pup of kitten te veel eten krijgt hierdoor kunnen op latere leeftijd weer problemen op treden bij de gewrichten.

Bij grote honden kan een te snelle groei de ontwikkeling van gewrichtsziekten in de hand werken dit omdat de gewrichten meer gewicht moeten dragen dan dat ze al eigenlijk aankunnen. De hoeveelheid eten heeft geen invloed op de uit eindelijke grootte van de hond bij een volwassen leeftijd. Dit is genetisch bepaald. De voeding is wel van invloed op de snelheid waarmee de hond het volwassen gewicht behaald. Pups of kitten met te weinig voeding bereiken pas op latere leeftijd een volwassengrootte.

Overvoeding voorkomen op latere leeftijd

Kijk op de richtlijnen van de verpakking en voorkom daarbij overvoeding op latere leeftijd. De hoeveelheid van de verpakking kan wel afwijken van de behoefte van hond of kat met een gezonde levensstijl en beweging. Geef niet te veel lekkere tussendoortjes deze bevatten veel vet. Voor de afwisseling mag natuurlijk wel een tussendoortje gegeven worden maar let op het vet en ook op de beweging van je hond. Het is handig de hond niet de hele te laten beschikken over eten maar te verdelen over de maaltijden dit voorkomt het onnodig eten. Aangeraden is de hond gelijktijdig te laten eten met wanneer je zelf gaat eten.

Beweging

Heel belangrijk is bewegen. Door veel te wandelen sporten of spelen krijgt de hond al veel beweging waarbij deze goed op gewicht kan komen. Voor katten kan het moeilijk zijn om ze te motiveren om te bewegen, dit is wel te bevorderen door speeltjes uit zoeken die ze leuk vinden.

Overgewicht voorkomen na castratie of sterilisatie

Geholpen dieren hebben een lagere energie behoefte en hebben daarom een grotere kans om dik te worden. Katten hebben meer behoefte om te eten dit komt door hormonen. Hormonen die een eetlustremmende werking hebben (oestrogeen) komt na een sterilisatie te vervallen. Mocht een dier toch aan komen dan kun je beter overschakelen naar een voeding die light is of de hoeveelheden aanpassen.

caloriewijzer voor honden
caloriewijzer voor katten